Badalona

  

 

Badalona és una de les ciutats més antigues de Catalunya. Pertany a la província i a l'àrea metropolitana de Barcelona, A 10 Km de la capital.

Badalona és la tercera ciutat de Catalunya en nombre d'habitants, a més, de ser la dinovena en relació amb la resta de l'Estat.
La nostra ciutat forma part de la Mancomunitat de Municipis i del Consell Comarcal del Barceloní .

Dades generals de la ciutat:
Coordenades............................... Longitud I.2º 12' i Latitud N. 41º
Superfície del terme municipal ... 21 km2
Superfície de la ciutat.................. 8,7 km2
Nombre d'habitants.................. 209.547 *hab. (1996)
 

Situació geogràfica
Badalona limita:
*Al nord-est amb la Serralada de Marina (altura màxima 262 m.)
*Al sud-est s'obre al mar Mediterrani, i ocupa parcialment el delta del Besós i els contraforts de la Serralada de Marina.
*Al sud-oest amb l'aglomeració de Barcelona.
*Al nord-est amb la comarca del Maresme.
 

El clima
El clima mediterrani és suau, amb estius secs i càlids, a més de tenir un període més fresc en el qual pugues haver-hi algunes gelades durant l'hivern. Les pluges tenen una màxima en començar en la tardor i és més estrany que ocorrin durant la primavera. Els mesos més humits de l'any són agost, setembre i octubre. Els mesos secs són febrer i juliol.
La mitjana d'hores de sol a l'any és de 2.847 h.
 

La vegetació
A les zones de poca humitat trobem alzinas, pinedas, maquias, males herbes i fenassars. A les àrees més humides s'estableixen altres tipus més exigents, com són les rouredes i els boscos de ribera. En la riera de Canyet, l'existència de plàtans mostra el caràcter de camí d'entrada cap a la muntanya, una funció que també fan altres rieres com: la dels Frares, la de Sant Joan, la de Matamoros i, la de Canyado.
Badalona té un patrimoni forestal format pel pujol de l'home, el pujol de fra Rafel, el del Pi Candeler i, la Serra de la Maleza. Tots elles formen l'eix bàsic de la Serra de Matas. El pujol de Montgat i el de les Bateries limiten Badalona pel nord-est, mentre que el pujol de Collserola representa la unió per la zona del riu Besós.

La costa
Prop de 5 Km de platja de sorra fina i daurada avalen un patrimoni natural que constitueix la base turística de Badalona.
No obstant això, la nostra ciutat va necessitar temps per apropar-se al mar, per causa del perill de les freqüents incursions pirates que van provocar l'aparició de fortificacions i torres de defensa instal·lades en els caserius i masies.
En la primera meitat del segle XIX la ciutat es mou des del pujol del Seriol cap a la costa, d'aquest moviment sorgeix el barri popular de pescadors conegut com a Baixa Mar, que ocupa la zona compresa entre l'avinguda Martí Pujol i el carrer Prim. A mitjans del  mateix segle existeixen 3 drassanes.
La Rambla és el passeig per excel·lència de Badalona, marcada pel perfil clàssic de les seves palmeres, que apareixen de manera paral·lela al mar i creen la senyal d'identitat més característica de la ciutat. Un escenari que ha estat testimoni de totes les generacions de badaloneses. Una Rambla que ha vist passar personatges de la cultura catalana com Pompeu Fabra i Margarida Xirgu.
Com a conseqüència de la remodelació de la façana marítima, durant la segona meitat dels vuitanta, es va començar a construir el passeig marítim, que neix paral·lel a la Rambla, a l'altre costat del traçat ferroviari i, que en un futur proper enllaçarà amb els trams costaneros de la poblacions veïnes.
Els anàlisis que realitza el Departament de Medi ambient de la Generalitat de Catalunya garanteixen l'estat excel·lent de la nostra platja.
Factors com la construcció del col·lector de Llevant, una gran infraestructura d'equipaments, la neteja continuada i la millora dels accessos han contribuït a recuperar la nostra platja.

www.badalona.cat

www.badaturismo.es